Εκδρομή στη Περούτζια και τα γύρω χωριά

Δημοσιεύτηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2018 Εμπειρίες

Έχω πάθος με την Ιταλία, την έχω γυρίσει σχεδόν όλη!
Περούτζια σούρουπο

Εκδρομή στη Περούτζια και τα γύρω χωριά από τον Νίκο Ουζούνη.

Στην περιφέρεια της Ούμπρια δεν είχα βρεθεί ποτέ.
Τύχαινε να μένει εκεί μια φίλη μου οπότε χωρίς δεύτερη σκέψη αποφάσισα να την επισκεφτώ. Παρακάτω θα διαβάσεις την εμπειρία μου από αυτό το ταξίδι.

Πως να πας?

Στη Περούτζια μπορεί να πάει κανείς εύκολα μέσω Ρώμης με τρένο, σε περίπου δύο ώρες είσαι εκεί.
Στο κέντρο της πόλης θα πας με το mini-metro, που κάθε άλλο παρά μετρό θυμίζει. Μάλλον περισσότερο σε τρενάκι του λούνα παρκ θα έλεγα (με τη καλή έννοια!). Δε θα βρεις άλλου στην Ιταλία κάτι παραπλήσιο.

Η πόλη της Περούτζια.

Φτάνοντας στο κέντρο αντικρίζεις μια μεσαιωνική πόλη γεμάτη πέτρινα παλιά κτήρια και σπίτια. Περιέργως, δε φέρνει σε τίποτα στη κλασική ιταλική ομορφιά. Απεναντίας, νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε κάποιο ορεινό χωριό της Αγγλίας!
Μυστηριώδη στενάκια, σοκάκια και υπόγειες ρούγες συνθέτουν το τέλειο σκηνικό θρίλερ. Ναι! Όλη η Περούτζια βγάζει κάτι σκοτεινό και συνάμα συναρπαστικό.
Η κεντρική της πλατεία είναι απ΄ τις πιο όμορφες της Ιταλίας. Το συντριβάνι fontana Maggiore ομορφαίνει όλο το σκηνικό. Μία βόλτα στη corso Vannucci αρκεί για να σ΄ αποζημιώσει. Γεμάτη μαγαζιά, για ρούχα, γλυκά και φαγητό.
Αξίζει επίσης, να πας και στην υπόγεια παλιά πόλη, κάτι σαν κατακόμβες, ένα εντυπωσιακό καταφύγιο που έκτισε ο Πάπας Παύλος Γ΄.
Λόγω της ανηφορικής κλίσης της πόλης υπάρχουν κυλιόμενες σκάλες που λειτουργούν δωρεάν για τη μεταφορά των κατοίκων. Χρησιμοποίησέ τις και θα ανακαλύψεις πολλές όμορφες γωνίες για να χαζέψεις όλη τη πόλη από ψηλά. Υπέροχη θέα, ειδικά το σούρουπο!

Δοκίμασα και προτείνω.

Οπωσδήποτε να φας σάντουιτς με ψητό γουρουνάκι, γευστικότατο!Πίτσα έφαγα στο Pompei, πολύ καλή (αν και με την ιταλική πίτσα δεν έχω ενθουσιαστεί πότε).
Να μη ξεχάσετε να πάρετε τα πασίγνωστα σοκολατάκια Baci καθώς και τις καραμέλες οι οποίες παράγονται εκεί (γενικά οι σοκολάτες της Ούμπρια είναι απ΄ τις καλύτερες που έχω δοκιμάσει).
Για βράδυ συστήνω δύο καφέ-μπαρ το Elfo και το Caffe Bonnazi όπως και το wine-bar Frittole με υπέροχα φημισμένα τοπικά κρασιά και νόστιμα συνοδευτικά.

Να μη πας.

Φάγαμε στο L’ Officina που το ‘χει Έλληνας. Αρκετά ακριβό και χωρίς κάτι το τόσο ιδιαίτερο.

Τα γύρω χωριά.

Κατά τη διάρκεια της διαμονής μου κινηθήκαμε και στα γύρω χωριά με τρένο και σε μικρή απόσταση το ένα από τ΄ άλλο, δέκα λεπτά με μισή ώρα το πολύ! Γραφικά χωριουδάκια μοναδικής ομορφιάς που αξίζει να τα επισκεφτείς.

Ασίζη (Assisi)

Η γενέτειρα του Αγίου Φραγκίσκου, με την αντίστοιχη υπέροχη εκκλησία από ΄που βλέπεις την απέραντη πεδιάδα πέρα ως πέρα. Μετά από πολύ περπάτημα φτάνεις πάνω στο κάστρο Rocca Maggiore. Η θέα αλλά και το καθαρό οξυγόνο αξίζουν το κόπο.

Σπέλο – Σπολέτο – Τρέβι (Spello – Spoleto – Trevi)

Σ’ αυτά τα χωριουδάκια θα χορτάσει το μάτι σου λουλούδια και η μύτη σου αρώματα.
Το Σπολέτο ειδικά, το κάτι άλλο!
Εκεί λαμβάνει χώρα το φεστιβάλ  “Δυο Κόσμοι” στο οποίο παίρνουν  μέρος καλλιτέχνες απ΄ όλο το κόσμο.

Το Τρέβι δε με ενθουσίασε.
Όμορφο, χτισμένο σε μια πλαγιά τόσο απότομη που δε τολμάς να περιπλανηθείς με τα πόδια. Ερημικό, σαν χωριό φάντασμα, ίσως να είμαι και προκατειλημμένος. καθώς προσπαθούσαμε ώρα να βρούμε κάποιον οδηγό να μας πάρει με οτοστόπ στο όχημά του. Ακόμα έχουμε να λέμε για το μαρτύριο που τραβήξαμε εκείνη τη μέρα.

Για το Σπέλο δε μπορώ να βρω κάτι αρνητικό. Οι κάτοικοι το διατηρούν κουκλίστικο. Ένα χωριό γεμάτο λουλούδια σε κάθε στενάκι του.

Αν ψάχνετε κάτι εναλλακτικό, πέρα από τους κλασικούς προορισμούς όπως Ρώμη, Φλωρεντία κλπ. η περιοχή της Ούμπρια σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστη!
Το προτείνω ανεπιφύλακτα.

Βρείτε φωτογραφίες από τα ταξίδια μου.
n1kosouz_travel

 

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments