Η παραλία Σεϊτάν Λιμάνια στα Χανιά Κρήτης

Δημοσιεύτηκε στις 23 Ιανουαρίου 2019 Χρηστικά

Τα λιμάνια του Σατανά ή  παραλία του Στεφάνου
seitan limania beach

Η παραλία Σεϊτάν Λιμάνια στα Χανιά Κρήτης  από τον Μάνο Κωνσταντινίδη.

Σ’ ένα απόμερο μέρος στο ακρωτήρι Χανιών βρίσκεται η παραλία Σεϊτάν Λιμάνια ή παραλία του Στέφανου.
Μυστικός παράδεισος για λίγους, ψαγμένους ντόπιους κυρίως ψαροτουφεκάδες, ένας μικρός κολπίσκος με καταγάλανα, διάφανα νερά και ένα άγριο βραχώδη περιβάλλον.

Λίγα λόγια για τα Σεϊτάν Λιμάνια

Η ονομασία του λιμανιού είναι τούρκικης προέλευσης και σημαίνει “διαβολικός” “Καταραμένα / διαβολικά λιμάνια”.
Η παραλία πήρε το όνομά της από τα επικίνδυνα θαλάσσια ρεύματα που δημιουργούνται κυρίως το χειμώνα με τις κακοκαιρίες.
Πριν κατέβεις στη παραλία θα βρεις ένα εκκλησάκι μνημείο αφιερωμένο σε ένα νεαρό άντρα τον Στέφανο.
Ο Στέφανος λάτρευε τη παραλία αυτή και πήγαινε συχνά για ψαροτούφεκο στα νερά της. Δυστυχώς η αγάπη του για το βυθό απέβη μοιραία και βρήκε τραγικό θάνατο στο αγαπημένο του μέρος. Έκτοτε η παραλία πήρε και το όνομά του και οι δικοί του βοήθησαν να μάθει ο κόσμος γι΄αυτή καθώς και στη δημιουργία καλύτερου δρόμου για την ευκολότερη πρόσβαση όλων.
Σήμερα με τη βοήθεια του διαδικτύου αλλά και τις περιφέρειας οπού έχει συνδέσει τη παραλία με δρομολόγιο του ΚΤΕΛ , είναι από τις αγαπημένες των ντόπιων και ένας must visit προορισμός για τους επισκέπτες της πόλης.

Πως θα πας

22 Χλμ από το Κέντρο των Χανίων  μπορείς να βρεθείς στη παραλία είτε με δικό σου όχημα είτε με λεωφορείο των ΚΤΕΛ που αναχωρεί από το κέντρο της πόλης με δρομολόγια τα οποία διαφοροποιούνται ανάλογα την εποχή.
Η διαδρομή διαρκεί μισή ώρα περίπου και ακολουθεί το δρόμο για το χωριό  Χορδάκι. Υπάρχουν αρκετές και ευδιάκριτες πινακίδες πλέον για τη παραλία μετά το αεροδρόμιο.

Κατά την διάρκεια της διαδρομής θα συναντήσεις άγρια βλάστηση, μοναδικά τοπία και μικρά χωριά που έχουν παγώσει στο χρόνο.
Αφού περάσεις το Χορδάκι και έχεις κατευθυνθεί σωστά στη διχάλα θα βρεις μπροστά σου την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα διαφορετικά θα βρεθείς στις κεραίες στη Ριζόσκλοκα. Όπως και να ‘χει θα αντικρίσεις και από τα δύο μέρη μια μοναδική θέα στο βόρειο ανατολικό σημείο του νησιού.
Στο τέλος της διαδρομής υπάρχει ένα μικρο πάρκινγκ για ν’ αφήσεις το όχημά σου. Στο ίδιο σημείο κάνει τερματική στάση και το λεωφορείο.
Για να φτάσεις στην παραλία πρέπει να κάνεις κατάβαση περίπου 300 με 500 μέτρα σε ένα χωμάτινο μονοπάτι με δύσβατα σημεία, απότομους βράχους και ψηλούς γκρεμούς.
Πραγματικά αξίζει το κόπο!

Εκεί κοντά

Εάν είσαι λάτρεις της φύσης μπορείς να διασχίσεις το φαράγγι Διμπλοχάχαλο. Μία πεζοπορική διαδρομή που ξεκινάει από το λατομείο πάνω από το χωριό Χορδάκι στο Ακρωτήρι Χανίων που καταλήγει στην παραλία Σεϊτάν λιμάνια. Η διαδρομή είναι ένα χιλιόμετρο περίπου, διαρκεί 3 ώρες και σε κάποια σημεία χρειάζεται αναρρίχηση.

Στο γυρισμό κάνε μια στάση και στη Μονή Τζαγκαρόλων. Το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας είναι από τα πιο εντυπωσιακά και διατηρημένα μοναστήρια στη Κρήτη. Χτίστηκε από τους Κρητικούς μοναχούς Ιερεμία και Λαυρέντιο από την Βενετσιάνικη ορθόδοξη οικογένεια των Τζαγκαρόλων  το 1634 μ.Χ.
Στη μονή θα βρείτε εκπληκτικά τοπικά και βιολογικά προϊόντα παραγωγής των μοναχών αλλά και ένα μουσείο με την ιστορία της και εκθέματα από την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

TIPS

Πάρε μαζί σου αθλητικά παπούτσια.

Να κρατάς ένα με δυο μπουκαλάκια νερό και σνακ , φρούτα ή φαγητό καθώς στην περιοχή δεν υπάρχει τίποτα κοντά εκτός από έναν πλανόδιο που ίσως να πετύχεις στο πάρκινγκ πριν τη παραλία.

Για να μη χαθείς βάλε σημάδι τις κεραίες φαίνονται σχεδόν σε όλη τη διαδρομή και η παραλία βρίσκεται από κάτω.

Προσοχή στο δρόμο! η θέα είναι απερίγραπτη όμως το νου σου στην οδήγηση καθώς έχει πολλές στροφές σε στενούς δρόμους, με γκρεμούς και κίνδυνος κατολισθήσεων βράχων ακόμα και στη παραλία.

Μην αφήσεις εκτεθειμένα τα πράγματά σου γιατί  υπάρχουν αγριοκάτσικα τα οποία ψάχνουν για φαγητό  και δεν θα χάσουν την ευκαιρία για μια μικρή λιχουδιά.

Η μορφολογία των βράχων δίνει τη δυνατότητα για βουτιές από μεγάλα ύψη. Πάντα με ιδιαίτερη προσοχή!

Βρες με στα social media
προσωπικό Instagram
Pension Nora
Instagram και Facebook

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments