Ταυτότητα ή Διαβατήριο: Μάθε που χρειάζεται Visa

Δημοσιεύτηκε στις 7 Οκτωβρίου 2018 Χρηστικά

Μετά από προσωπική εμπειρία συνιστούμε να δώσεις προσοχή στο παρακάτω άρθρο όπου δίνουμε πληροφορίες για τα ταξιδιωτικά έγγραφα. Μάθε που μπορείς να πας απλά με τη ταυτότητα σου, που χρειάζεσαι διαβατήριο, τι είναι η ταξιδιωτική Visa και τι μπορείς να κάνεις αν χάσεις κάτι από αυτά.

Που μπορείς να ταξιδέψεις με ταυτότητα.

Με την επίδειξη της Ελληνικής ταυτότητας κάθε πολίτης της χώρας μπορεί να μεταβεί ελεύθερα σε όλα τα κράτη που έχουν υπογράψει τη συνθήκη Σένγκεν.

(Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Εσθονία, Ελλάδα, Ελβετία, Ισπανία, Ιταλία, Ισλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Λιχτενστάιν, Ουγγαρία, Ολλανδία, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία και Φινλανδία.)

Οι χώρες της Ευρώπης που δεν ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν.

(Βουλγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ρουμανία, Κροατία, Κύπρος.)

Ως Έλληνας πολίτης όμως μπορείς, επίσης, να ταξιδέψεις με ταυτότητα σε όλα τα 27 κράτη  -μέλη της Ε.Ε. αλλά και σε άλλες χώρες όπως:

(Αλβανία, Ανδόρα, Βοσνία -Ερζεγοβίνη, Μονακό, Μαυροβούνιο, Σερβία, Σκόπια και Τουρκία.)

Προσοχή! Επειδή η Ελληνική ταυτότητα είναι εύκολο να πλαστογραφηθεί πολλές χώρες τη κοιτούν καχύποπτα. Μπορεί να αντιμετωπίσεις δυσκολίες ειδικά αν είναι φθαρμένη, σκισμένη, ή έχεις αλλάξει κάπως από τη φωτογραφία. Προτείνουμε να την ανανεώνεις συχνά!

Διαβατήριο: Το ισχυρό ταξιδιωτικό έγγραφο.

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να εκδόσεις (αν δεν έχεις ήδη) ένα διαβατήριο και να το έχεις πάντα μαζί σου σε κάθε ταξίδι παντού στο κοσμο. Είναι το ισχυρότερο αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας μιας χώρας και τα δικαιολογητικά που χρειάζεσαι για να το εκδόσεις στο αστυνομικό τμήμα διαβατηρίων της περιοχής σου, είναι τα εξης:

  • Πρόσφατη έγχρωμη φωτογραφία διαβατηρίου
  • 2 Φωτοτυπίες ταυτότητας
  • Παράβολο αξίας 85€ (e-παράβολο)

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα:

http://www.passport.gov.gr/en/

Τι είναι η Visa? Που χρειάζεται θεώρηση?

Η ταξιδιωτική Visa είναι το έγγραφο που εκδίδουν οι αρχές μιας χώρας προκειμένου να σου επιτραπεί η είσοδος και η παραμονή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Εξαρτάται από τη χώρα που επιθυμείς να ταξιδέψεις,δεν υπάρχει κανόνας. Για να μάθεις εάν χρειάζεσαι επισκέψου το site του υπουργείου Εξωτερικών, ή πάρε τηλέφωνο στη Πρεσβεία/προξενείο της χώρας που σε ενδιαφέρει. Μπορείς ακόμα αν θες να πας και μια βόλτα ως κει, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς.

Η έκδοση της είναι αποκλειστικά δική σου υποχρέωση γι’ αυτό αφιέρωσε χρόνο αφού η διαδικασία μπορεί να πάρει από λίγες μέρες έως 1-2 μήνες. Σε περίπτωση που λήξει κατά την παραμονή σου, δε θα συλληφθείς, θα ταλαιπωρηθείς και ίσως χάσεις κάποια πτήση, γι’ αυτό τρέξε άμεσα στην Ελληνική Πρεσβεία ή το τοπικό προξενείο.

Απώλεια/Κλοπή

Σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής ταξιδιωτικών εγγράφων κάλεσε αμέσως την Ελληνική Πρεσβεία/προξενείο. Κράτα μαζί σου φωτοτυπίες των εγγράφων σου κι όχι τα αυθεντικά όταν βγαίνεις για μια απλή  βόλτα. Φρόντισε να έχεις πάντα το τηλέφωνο, τη διεύθυνση του ξενοδοχείου και της πρεσβείας μαζί σου. ΟΧΙ! στο κινητό σου ή στο πορτοφόλι αφού μπορεί να τα χάσεις ή να τα κλέψουν κι αυτά. Αν δεν υπάρχει Ελληνική διπλωματική αρχή στο μέρος όπου βρίσκεσαι έχεις δικαίωμα σαν πολίτης της Ε.Ε. να απευθυνθείς σε οποιαδήποτε άλλη διπλωματική αρχή χώρας μέλους της Ένωσης.

 

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments